Velg en side

Autentiske italienske matopplevelser i hjertet av Arendal

Ingenting slår det italienske kjøkkenet! Hver dag hele året – unntatt julaften og 1. juledag – inviterer Ernesto, sønnen Emil og gjengen hos Mønsj til frodige matopplevelser og leskende fristelser.

Den rutinerte, sosiale og erfarne restauratøren Ernesto Poiesz er nederlenderen som for 30 år siden fulgte etter sin store kjærlighet tilbake til hennes hjemby Arendal. Nå er han selverklært helt ekte arendalitt. Han startet sin arbeidskarriere som servitør 16 år gammel og ler lett når han oppsummerer:

—Det er 40 års erfaring fra restaurantbransjen det – og jeg er enda så ung! humrer Ernesto og gestikulerer på ekte italiensk vis.

Drømmen som ble til virkelighet

Arendalsseilasen startet hos Madam Reiersen før han gikk videre som restaurantsjef på Scandic, deretter driver av Burger King, Peppes Pizza og nå hans eget konsept: Mønsj.

Dette har jeg alltid drømt om: bruke alle mine erfaringer og lage et konsept som kan spisses, forfines og formes akkurat slik vi og gjestene ønsker det. Kort vei til alle avgjørelser.

Ernesto Poiesz (foto: Per Stian Johnsen)

Selv om Ernesto har båret på drømmen om Mønsj i mange år, er han overhodet ikke sjefen. Sønnen Emil, utdannet dataingeniør og over normalen god med tall ifølge Ernesto, er daglig leder og har overblikket og styringen på alle systemer og strukturen i driften.

—Pappa elsker gjestene mer enn for eksempel å programmere et smart kassasystem. Så det å la pappa gjøre det han er best på; fantastisk kundeservice og utvikling av konseptet sammen med kjøkkensjefen og kjøkkenet – det er til det beste for oss alle. Og når lillesøster Ida er hjemme fra studiene, så er vi så heldige at også hun jobber sammen med oss – hele familien er involverte og vi stortrives sammen.

Kjøkkensjef Andrea Cazzaniga (foto: Hugo Lande)

Lykken lå på finn.no

Ingen italiensk restaurant med respekt for seg selv våger å tenke tanken på å servere smaken av Italia helt på egen hånd. Ernesto og Emil måtte finne dyktige italienske kokker som kunne tenke seg å jobbe og bo i Nordens Venedig.

Veien til finn.no var en vinterkveld kort. Der lå Andrea Cazzaniga og ventet på Mønsj, med akkurat de kvaliteter de ønsket seg. Kjøkkensjefen hadde med seg hjemmebakte kaker på jobbintervjuet – slik havner man raskt i Arendal.

Andrea har fått med seg kameraten som nestkommanderende på kjøkkenet; italienske sous chef Celso Castellani. Det er seks personer ansatt på kjøkkenet, og de ansatte føler seg som en stor familie – her er det gøy på jobb!

Importerer italienske råvarer

Kjøkkensjef Andrea står dypt konsentrert og legger opp rett etter rett, og det dufter utrolig godt utover i restauranten. I de moderne og harmoniske lokalene, kan gjestene observere hvordan det hele tiden jobbes raskt og ryddig på kjøkkenet.

—De første kjøkkenvaktene starter tidlig, forteller Andrea. På ekte italiensk vis skal råvarene godkjennes før det skal settes deiger, hakkes, kuttes og gjøres svært mange forberedelser. Mønsj importerer selv de ypperste hermetiske tomater, spesielle kjøttstykker og oster; kvaliteten fra Italia er uslåelig.

Og akkurat slik italienere elsker sin kaffe: her snakker vi om at Mønsj har Rolls Royce-utgaven av en kaffemaskin. Slik må det tydeligvis bare være. Er man litt i Italia – i Arendal – så er man det.


Original tekst: Det Skjer i Arendal – foto ved Per Stian Johnsen og Hugo Lande

Emil Poiesz
  • Contadino, Chicken BLT, Rekesandwich, Brie & Bacon, Nuvolari e Parma, Omelett, Pulled Pork Panuzzo, Mønsjburger, Spciy burger, Vegetarburger,
  • Aioli & brød, La Bella di Cerignola, Tris di Bruschette, Antipasto all'Italiana, Caesar salat, Kylling & Baconsalat, Kremet Fiskesuppe, Gulashsuppe,
  • Spaghetti alla Carbonara, Chicken Pesto, Cajun Chicken, Spaghetti al Ragú, Tagliatelle alla Gorgonzola, Spaghetti alla Calabrese, Spaghetti con Verdura, Lasagne, Vegetarlasagne,
  • Margherita, Prosciutto e Funghi, Pepperoni/Prosciutto, Capricciosa, Pollo e Bacon, Diavola, Spicy Carne Macinita, Meat Lover, Beef Friaritelli, Mønsj, Parma e Gorgonzola, Quattro Formaggi, Contadina, Calzone, Spicy Calzone,